Enova tilskudd: Dette må du vite

Det er mange som har spørsmål om Enova-tilskudd. Har du planer om å skaffe deg en varmepumpe burde du lese deg opp på dette. Her gir vi deg relevant og viktig informasjon.

 

Få tilbud på varmepumpe fra flere selskap med ett skjema

Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Varmepumpe

Det stadig fler og fler som ønsker å gå til anskaffelse av en varmepumpe til boligen sin. Mange synes at det å investere i en varmepumpe både er viktig og riktig. Varmepumpen kan også gjøre noe med trivselen, eksempelvis vil trivselen bli forbedret dersom man har full kontroll over temperaturen i boligen. Varmepumpen kan brukes når det er kaldt ute, men også når det er varmt ute. Om sommeren fungerer varmepumpen som Air Condition, noe mange synes er en luksus det er verdt å betale for.

Du er ikke alene dersom du har opplevd å bli misunnelig på andre rundt deg som har en varmepumpe. De som eier varmepumpe har mest sannsynlig fortalt deg om hva de sparer på strømutgifter i måneden og at de har fått så godt inneklima. Da blir man kanskje mer interessert selv og ender opp med å sitte noen timer foran dataen for å finne ut mer om varmepumper.

Det kommer stadig nye varmepumper på markedet, da markedet er i konstant utvikling. Du som forbruker har derfor mange gode valgmuligheter. Noe ikke alle forstår, men som man hører om er Enova-tilskudd. I denne artikkelen får du vite mer om dette. Du vil nødig gå glipp av et tilskudd du kunne ha fått, så dersom du vurderer å anskaffe en varmepumpe kan det være lurt av deg å lese deg opp på dette.

Støtte varmepumpe

Synes du at du har hørt noen prate om støtte til varmepumper, men er usikker på om dette stemmer, så kan vi bekrefte at man kan få støtte til varmepumpe. Hvis du kjøper varmepumpe er det mulig å få noe støtte, men det kommer an på hva slags varmepumpe du velger.

Mange velger en varmepumpe som de vet de får støtte til. Det er ikke nødvendigvis slik at det lønner seg for alle, men det kan være hensiktsmessig for noen. Det er uansett aldri dumt å vite om alle valg og muligheter man har.

Enova

Enova jobber for at både privatpersoner og bedrifter skal kunne ta gode valg når det kommer til energitiltak. Enova jobber for løsninger som fører til lavutslipp, de gir også råd, veiledning og støtte. For at folk skal kunne ta gode valg, er dette avgjørende. Enova har sett at det er fornuftig å gjøre tiltak for at flere går til anskaffelse av en varmepumpe, på den måten bidrar man til at Norge blir mer miljøvennlig.

Gå inn på nettsiden til Enova hvis du ønsker å lese mer om prosjektene deres og hva de har bidratt til.

Enova-tilskudd

Du kan spare penger dersom du får et Enova-tilskudd. Det er derfor verdt å sjekke om du kan få igjen noen av pengene du har investert i varmepumpen.  

Du kan eksempelvis få tilskudd dersom du skal ha en luft til vann varmepumpe, en væske til vann varmepumpe eller en avtrekksvarmepumpe. Sistnevnte blir også kalt ventilasjonsvarmepumpe. For enkelte av varmepumpene er grensen 10 000 kroner, men for andre kan man få inntil 20 000 kroner i støtte. Det er også muligheter for å få mer i støtte, for eksempel om du installerer en energimåler samtidig som varmepumpen. Det kan være lurt å ha en energimåler, både fordi den kan gi mer støtte og fordi du kan ha oversikt over hvor godt varmepumpen fungerer.

Du registrerer enkelt kvitteringene dine på Enova sine nettsider, slik at du raskt får igjen en andel av pengene du har investert.

Luft til luft varmepumpe

Den type varmepumpen som kanskje er mest kjent og populær er luft til luft varmepumpe. Du finner luft til luft varmepumper i svært mange husstander. Hva andre har, trenger ikke nødvendigvis å være det rette valget for deg og din bolig. Pass på at du bruker god tid på å lete etter den varmepumpen som passer deg og boligen din best slik at du blant annet får perfekt inneklima.

Luft til luft varmepumper består av en utedel og en innedel. Luft til luft varmepumpen fungerer på den måten at den henter luft utenfra og så blåser den varm luft inn i boligen. Denne type varmepumpe er et godt valg og det er mange fornøyde kunder som har valgt denne typen. Du finner luft til luft varmepumper i mange forskjellige prisklasser.

Ved kjøp av luft til luft varmepumpe gir ikke Enova tilskudd. Tidligere kunne man få Enova-tilskudd og det ga også ønsket effekt. Tilskuddet førte til at luft til luft varmepumpene ble mer tilgjengelige og prisen ble rimeligere. På grunn av dette har flere og flere fått råd til å installere en slik varmepumpe. I dag er det andre typer varmepumper som får støtte fra Enova, så det er lurt å undersøke når man skal velge varmepumpe og virkemåten på varmepumpen.

Luft til vann varmepumpe

En luft til vann varmepumper henter også energien utenfra, slik som luft til luft varmepumpen gjør. En luft til vann varmepumpe varmer deretter opp vannet ditt, slik som vann til vannbåren gulvvarme, radiatorer eller tappevann. Denne type varmepumpe sikrer deg et lavt energibruk, kostnadene kuttes og du får en god og jevn temperatur i boligen din.

Du kan få Enova-tilskudd dersom du velger en luft til vann varmepumpe. I følge informasjon på Enova sine nettsider, kan du få tilbakebetalt inntil 10 000 kroner ved kjøp av en luft til vann varmepumpe. Du kan få ytterligere 10 000 kroner i støtte dersom du også installerer en energimåler. Det er viktig at du også er klar over at du kan få 20 000 kroner i støtte dersom du fjerner oljefyren når du skal installere varmepumpe.

Dersom du kjøper en luft til vann varmepumpe, må du huske på å registrere kvitteringene dine!

Væske til vann varmepumpe

Væske til vann varmepumper fungerer på den måten at den bruker energi i vann til å varme opp vannet i boligen din, slik som tappevann, radiatorer eller vannbåren gulvvarme. Væske til vann varmepumper velges ofte av de som enten allerede har vannbåren gulvvarme eller av de som skal bygge nytt hus med vannbårent system.

Det er mulig å få Enova-tilskudd ved kjøp av en væske til vann varmepumpe. Velger man en slik varmepumpe kan man få inntil 20 000 kroner i støtte. Velger du også å installere en energimåler på samme tid kan du få 10 000 kroner ekstra i støtte. Med andre ord, så kan det lønne seg å kjøpe både energimåler og varmepumpe.

Husk også her at hvis du velger å fjerne oljefyren og installerer varmepumpe, kan du få 20 000 kroner i støtte.

Tilskudd til tiltak fra Enova

Nå vet du mer om hvilke varmepumper som gir deg støtte og hvilke varmepumper som ikke gir deg støtte. Du vet også kanskje mer om hva som kan være et godt valg for deg og om du mulighet for å få støtte. Vi har en liste her dersom du ønsker en større oversikt over tiltak som kan gi tilskudd:

 •         Energirådgivning (kartlegging av gode energitiltak)
 •         Oppgradering av bygningskroppen
 •         Luft til vann varmepumpe
 •         Fjerning av oljefyr og tank
 •         Væske til vann varmepumpe
 •         Avtrekksvarmepumpe
 •         Biokjel
 •         Bio-ovn med vannkappe
 •         Fjerning av oljekamin og tank
 •         Solfanger
 •         Varmegjenvinning av gråvann
 •         Varmestyringssystem
 •         El-produksjon
 •         Vannbåren varme
 •         Balansert ventilasjon

Vurderer du å gjennomføre et eller flere av disse tiltakene, kan det lønne seg for deg å ta kontakt med Enova for å få en viss innsikt i hvor mye du kan forvente å motta av tilskudd. Enova kan også gjøre det enklere for deg, ved å gi deg noen gode råd og veilede deg.

Valg av varmepumpe

Det kan være vanskelig å ta et valg, da det er så mange ulike varmepumper med ulike virkemåter og fra ulike leverandører på markedet. Enova-tilskudd informasjonen er kun en påminnelse til deg, for det er ikke sikkert at en varmepumpe som gir støtte er det rette valget for deg og din bolig.

Det viktigste du gjør når du er på jakt etter den rette varmepumpen, er å vite hva slags behov du har og hva som er optimalt for din bolig. Størrelsen på boligen, planløsningen, området, plasseringen av pumpen, romfordelingen og antall etasjer har mye å si på valg av varmepumpe. Forhandlere har ofte gode tips å gi, så spør de om råd når du skal velge.

Er du opptatt av Enova-tilskudd, er du trolig bevisst når det kommer til prisen. Så husk også at det kan lønne seg å innhente flere tilbud, for da kan du sammenligne pris og velge det som er det billigste.