Varmepumpe best i test

Få beste tilbud på varmepumpe

Tar ca. 2 minutter

Det tar kun to minutter å fylle ut skjema.

w

Helt uforpliktende

Å få tilbud er gratis og uforpliktende.

i

Få opptil 4 tilbud

Få tilbud av leverandørene

Sammenlign varmepumpe fra disse merkene

Varmepumpe test

Det finnes mange ulike typer varmepumper der ute.  For å få en liten pekepinn på hva man bør velge, bør du først se på hvilke varmepumper som er best i test i 2018.  Hele 850 000 boliger har i dag varmepumpe. Og den typen som er mest populær, er luft-luft. Mye av grunnen er nok fordi den er enkel å installere og er rimeligst i pris.

Det er foretatt flere tester på varmepumpe, men generelt kommer disse ut som de beste varmepumpene: Panasonic HE9PKE (Flagskip), Mitsubishi Electric Kirgamine Hara 6,6 (FH35), General Vinterkongen 14/ASHG14LMCB, Daikin Synergi 35, General Design 14/ASHG14LTCB, General Design 12/ASHG12LTCB, Panasonic VE12/Heatcharge, Panasonic VE9/Heatcharge.

Luft til luft varmepumpe

I følge NOVAP (Norsk varmepumpeforening) har i dag har 850 000 boliger varmepumpe. Salget av varmepumper har økt de siste årene og det finnes en rekke varmepumper ute på markedet: avtrekkspumpe, grunnvannsvarmepumpe, sjøvannsvarmepumpe, jordvarmepumpe, bergvarmevarmepumpe, luft-til-vann varmepumpe og luft-til-luft varmepumpe.  Luft-til-luft varmepumpen er den mest populære og det er denne vi skal ta for oss i artikkelen her.

Å finne beste varmepumpe

En varmepumpe vil, i motsetning til en tradisjonell ovn som lager ny varme, bruke varmen som allerede finnes i omgivelsene. Det er viktig at du har i bakhodet hva du har behov for og at du finner en varmepumpemodell som er tilpasset dine behov. Har du en stor bolig, vil behovet være annerledes enn om du har en liten bolig. Men det er absolutt ikke kun størrelsen på boligen man må tenke på, så vi kommer her med en liten guide som kan hjelpe deg i jakten på den rette varmepumpen. Nedenfor finner du noen spørsmål du må svare på før du finner ut hvilken varmepumpe som passer deg.

Hvordan finne perfekt varmepumpe for deg:

  1. Hva slags klima bor du i?
  2. Ønsker du en veggmontert varmepumpe eller en gulvmontert varmepumpe?
  3. Hva tenker du rundt pris?
  4. Hvor kraftig varmepumpe har du behov for?
  5. Hva er dine tanker rundt rengjøring og vedlikehold?

Varmepumpe – fordeler og ulemper

Varmepumper har termostatstyring, de er enkle å installere og de kan også etterinstalleres. Det å kjøpe en varmepumpe er kostbart der og da, men man må se på det som en investering med tanke på energibesparelse på sikt. En luft-til-luft varmepumpe gir deg ikke bare glede om vinteren, den kan også brukes om sommeren. Om sommeren settes varmepumpen i revers og kjøler boligen ned. Om vinteren gir varmepumpen fra seg en stabil varme, samtidig som den filtrerer vekk støvpartikler.

Det er også noen ulemper som må tenkes gjennom før man går til anskaffelse av en varmepumpe. Er luften svært fuktig og saltholdig, vil dette forkorte levetiden på varmepumpen. Varmepumper er en punktoppvarmingskilde, så den fungerer best når det er åpne løsninger i boligen. Har du mange dører eller lukkede avdelinger vil ikke nødvendigvis varmepumpen kunne gi stødig varme rundt om i boligen og det fører til at den blir mindre energibesparende. Varmepumpen vil også ha lavere ytelse når det er størst behov for å ha det varmt inne, for det er lite varme å hente utenfra når det er som kaldest.

Avriming av utedelen er også noe som må gjøres når man har en varmepumpe. Dette må gjøres ved lavere temperaturer enn 2 – 5 grader. Nå man avrimer coilen, snus prosessen for å smelte isen. En varmepumpe uten et slikt system vil ikke være særlig brukbar i Norge, så dette må du sjekke før du kjøper.

Vedlikehold må også utføres på innedelen, ved at luftfilteret støvsuges og byttes ved jevne mellomrom for å opprettholde en optimal effekt.

Hvordan en varmepumpe fungerer

Varmepumpen er satt sammen på den måten at det er et lukket kretsløp bestående av kompressor, kondensator, strupeventil og fordamper. Arbeidsmediet trykkes sammen av en pumpe, altså kompressoren. Mediet blir varmere når trykket øker og kokepunktet stiger når trykket stiger. Videre, går arbeidsmediet gjennom kondensatoren, et nettverk som består av tynne rør. I kondensatoren varmes arbeidsmediet opp av dette nettverket med rør. Deretter, avgir disse rørene varme til omgivelsene. Prosessen fortsetter videre med å avkjøle rørene ved hjelp av omgivelsene, arbeidsmediet blir flytende og kondenserer. Når væsken går gjennom strupeventilen, synker trykket, og arbeidsmediet fordamper gradvis. Slik fortsetter prosessen igjen og igjen. Arbeidsmedier som blir brukt den dag i dag er karbondioksid, hydrokarboner og ammoniakk. Karbondioksid har spesielle termodynamiske egenskaper og ammoniakk gir høy temperatur.

Innedel og utedel

En luft-til-luft varmepumpe består av en innedel og en utedel. Disse delene knyttes sammen med forbindelse av elektriske kabler og kjølerør. Innedelen bør plasseres slik at den kan spre varmen fritt til flere rom. Har boligen din flere etasjer, kan det være en fordel å plassere varmepumpen nederst og gjerne ved en åpen trapp. Lar ikke det seg gjøre, kan man eventuelt installere flere innedeler. Leverandøren og montøren hjelper deg gjerne med å velge hvilken type innedel/innedeler du burde ha og hvilken plassering/plasseringer som er best for din bolig. Varmepumpene har blitt mer lydløse gjennom årene, men det er likevel greit å huske på at de kan avgi litt støy.

Aircondition om sommeren

En varmepumpe kan også være nyttig om sommeren, for da kan den brukes som Aircondition for å kjøle ned boligen. Prosessen bak dette, er at fuktigheten i luften kondenseres til vann. Så dersom du skal bruke varmepumpen om sommeren, må du passe på at innedelen har drenering. Husk også på at strømforbruket ditt vil øke dersom du velger å bruke varmepumpen til å kjøle ned boligen om sommeren. Dette fører til at du reduserer gevinsten som varmepumpen ellers gir.

Plassering av utedel

Utedelen bør plasseres strategisk slik at den er energisparende på sikt. Utedelen lager vibrasjonsstøy, så den bør derfor helst monteres på et stativ på bakken, et feste til grunnmuren, utehus eller lignende. Et par ting det er viktig å huske på når det kommer til plassering og vedlikehold av utedelen:

  • Pass på at utedelen er skjermet mot været; spesielt nedbør og vind.
  • Tenk på naboene dine eller andre steder støy kan virke skjemmende.
  • Ha god drenering vekk fra huset, da det vil bli nødvendig med avriming på utedelen for vedlikehold
  • Sjekk snødybden

Gulvmodell eller veggmodell?

Forskjellene mellom veggmodeller og gulvmodeller er ikke veldig store og det vil stort sett være en smakssak. De rimeligste modellene er ofte veggmodellene og de gir deg også størst valgmulighet. Veggmodellene er også blant de mest vanlige og de monteres gjerne høyt opp på veggen med få hindre for luftstrømmen. Veggmodeller vil også kunne fordele varmen på en effektiv måte. En gulvmodell, vil på den andre siden, være mindre synlig og fremtredende enn en veggmodell. Gulvmodeller er også ofte mer stillegående enn veggmodellene.

Fordeler med veggmodell

En av fordelene ved å velge en veggmodell, er at rommet varmes opp på kortere tid, jevnt over stødig og mer effektivt, på grunn av den frie banen med utblåsningsluft. Det finnes også dyrere modeller som har en sensor installert som registrerer ulike temperaturer i rommet og som er programmert til å prioritere de kjøligste områdene. En annen fordel med veggmodeller er at de ikke opptar gulvplass og at det også er gode muligheter for bruk til kjøling. Det er også mindre vedlikehold forbundet med veggmodeller, siden det er mindre støv der. Når det er mindre støv trenger støvfilteret også mindre vedlikehold. Men, det må likevel gjøres og det er helt klart enklere å komme til en gulvmodell enn en veggmodell som henger høyt opp.

Fordeler med gulvmodell

Den største fordelen ved å velge gulvmodell, er helt klart estetikken. Gulvmodellene er mindre synlig og påfallende. Ulempen er derimot at de opptar gulvplass. Monteringen av gulvmodeller skiller seg også ut fra veggmodeller, da utedelen og innedelen er montert mer eller mindre i lik høyde både ute og inne. Dette fører til at sammenkoblingen, altså rørstrekken mellom dem, blir redusert. Gulvmodellene gir fra seg mindre støy, noe som kommer godt med dersom du liker de å ha det stille og rolig.

Velger man blant de øvre gulvmodellene ønsker noen å ha to ulike vifter. Har man to vifter, kan man koble ut den ene for å redusere støynivået slik at det blir enda mindre støy. Dette kan også gjøres automatisk av pumpen ved enkelte innstillinger. En gulvmodell vil også kunne gi deg gulvvarme, så om du liker det kan det være rette modellen for deg, for en veggmodell varmer ikke opp gulvet på samme måte. En annen mulighet som finnes er dobbelt utblåsning med varme både oppover og bortover. Ønsker man noen av de samme godene med en veggmodell, kan denne monteres lavt. Men dette kan også være utfordrende med tanke på at veggmodellene ikke er laget for å blåse luften oppover.

Rengjøring av varmepumpen

Når det gjelder rensning av filteret til gulvmodellene, er dette noe som må gjøres regelmessig siden støv ofte samler seg opp der. Det er viktig å rengjøre støvfilteret slik at luftkvaliteten holder seg god og for at varmepumpen skal kunne yte optimalt. Det er enkelt å rengjøre og støvsuge filteret på en gulvmodell, men det må altså gjøres oftere enn på en veggmodell.

Styrke og kraft

Hvor kraftig varmepumpen din burde være avhenger noe av hvor stor boligen din er, men også hvor god isolering av boligen din er. Hvis man har en liten bolig, kan det være mulig å ha en varmepumpe som eneste varmekilde, men har du en større bolig vil varmen forsvinne opp og kjelleren kan bli kald. Bor du i et område det er kaldt i tillegg til at boligen er dårlig isolert, må du gjerne velge en kraftig pumpe på 3 – 5 kW, eller kanskje helt opp mot en på 5 – 6 kW. Er boligen av mindre størrelse, eller at pumpen kun er et supplement, klarer du deg fint med en standardpumpe, som er på 2 – 3 kW.

Hvis du lurer på hva årsmiddeltemperaturen ligger på i ditt område, kan du gå inn på Yr, Storm eller SSB for å finne ut av det. Nedenfor finner du en liten liste for Norges ti største byer fra forbrukerrådet. Norges ti største byer har følgende årsmiddeltemperaturer (grader Celcius):

  1. Oslo (Studenterlunden): 6,2
  2. Bergen: 7,6
  3. Trondheim: 5,6
  4. Stavanger: 7,5
  5. Kristiansand: 7,0
  6. Fredrikstad: 6,4
  7. Tromsø: 2,5
  8. Sandnes: 7,3
  9. Drammen: 5,5
  10. Sarpsborg: 6,2

Kilder: Meteorologisk institutt, Statistisk sentralbyrå (SSB)

Viktig å tenke på ved valg av varmepumpe

Fokuserer du på å få en god pris og ønsker mange å velge mellom, går du for en veggmodell. En veggmodell er også rett for deg dersom du ønsker en effektiv fordeling av varmen. En veggmodell vil også ha noe mindre krav til vedlikehold, men du må uansett rense og bytte filter og her kan det være litt vanskeligere å komme til enn på en gulvmodell. Er støy en viktig faktor for deg så går du for en stillegående gulvmodell. En gulvmodell vil også være det rette valget dersom du ønsker at det skal være litt varmt på gulvet. Gulvmodeller må rengjøres oftere, men et god renhold vil også føre til en god varmluft og luftkvalitet. Både veggmodeller og gulvmodeller sine utedeler må avrimes etter behov. Om sommeren kan mange varmepumper benyttes som Aircondition, så pass på at du kjøper en som gir deg denne muligheten. Bor du i land som er kaldere enn Norge og derfor trenger en kraftig pumpe, går du for 3 – 5kW (eventuelt 5- 6 kW). For mindre boliger, eller har du en slik pumpe som et supplement, holder 2 – 3kW.

Sjekkliste ved kjøp av varmepumpe:

  1. Varmefaktor – COP. Forholdet mellom effekten og tilført effekt: Varmeproduksjon vs. Strømforbruk.
  2. Årsvarmefaktor – SCOP. Dette er tilsvarende som over, men sett på fra et årsperspektiv. Jo høyere SCOP score er, desto lavere vil strømregningene dine bli. Produsentene er kun pålagt å oppgi SCOP for tempererte soner.
  3. Deklarert effekt – Hvor mange kW varme varmepumpen kan levere ved noen temperaturer. Jo høyere ute temperaturen er, desto mer varme vil varmepumpen kunne gi fra seg. Det er når gradene ute faller, at man vil se tydelige forskjeller mellom de ulike modellene.
  4. Dimensjonerende effekt er oppgitt for – 22 og – 10 grader. Laveste garanterte driftstemperatur blir oppgitt, da temperaturen noen steder i Norge kan bli svært lav om vinteren. To leverandører som takler driftstemperatur ned til – 30 grader er Fuji Electric og Panasonic (andre sterke aktører er LG og Mitsubishi). Andre produsenter ligger på rundt -15 grader garantert.

 

Innstillinger

Ved kjøp av enkelte modeller, føler det også med en del innstillinger. Bruken av disse innstillingene vil variere med tanke på bruk av strøm og hvor hardt du kjører varmepumpen. Sammenlignet med elektrisk oppvarming kan du faktisk spare strømforbruk på mellom 25 og 30 %. Det er vanlig at det følger med en hel-automatisk innstilling. Det kan være lurt å stille varmepumpen inn på oppvarming og ikke helt-automatikk for å spare mest mulig. Ved å velge oppvarming som innstilling, unngår du at varmepumpen begynner å bruke energi på å kjøle ned temperaturen ved registrert varme i boligen din (fra for eksempel varme fra solen). Om høsten er det vanlig at temperaturen svinger mye og da kan luft-til-luft varmepumpen justere seg mye i løpet av døgnet, slik at den bruker mer energi enn hva som er nødvendig.

En annen innstilling som varmepumper kan komme med er nattsenking. Denne anbefales derimot ikke, da varmepumpen jobber best om den får gå kontinuerlig gjennom døgnet. Hvis varmepumpen får gå kontinuerlig, vil det også føre til at den leverer best årsvarmefaktor og det fører til en lengre levetid. Skulle du sette varmepumpen på en slik innstilling, er det viktig at du er klar over at varmepumpen må jobbe hardere på morgenen for å klare å få opp temperaturen igjen, noe som resulterer i mindre energi spart. Ønsker du å få temperaturen lavere, kan du sette varmepumpen i stillemodus. I stillemodus vil varmepumpen gå roligere og avgi mindre varme. Denne innstillingen er et alternativ til nattsenking og du vil også få et lavere støynivå.

Dette kan du spare

Man vil kunne spare mye på lang sikt, dersom bruken av anlegget er korrekt og at det er riktig montert og satt opp. Grunnen til at man kan spare på sikt, er fordi en varmepumpe lager mer energi enn hva den kommer til å forbruke. Per kilowattime, vil varmepumpen avgi tre kilowattimer varme. Du må regne med å investere mellom 15 000 kroner og 30 000 kroner (inkludert montering) dersom du ønsker en god varmepumpe. Levetiden til varmepumpen vil variere grunnet bruk og vedlikehold, men de burde ha en levetid på mellom 10 og 15 år. Det varierer fra modell til modell hvor mye strøm som forbrukes, dette påvirker da selvsagt hvor mye du har mulighet til å spare.

Enova-tilskudd

Hvis du fjerner en tidligere oljefyring/oljekamin og erstatter denne med en varmepumpe kan du få økonomisk støtte fra Enova. Hvis du fremlegger dokumentasjon, vil du kunne få 25 % av kostnadene dekket (maksimalt 10 000 kroner). Vi anbefaler at du sjekker opp dette før du går til innkjøp av en varmepumpe. Du må gjerne velge et kjent merke og husk å sjekke garanti og reklamasjonsrett, for dette er et produkt du skal ha i lang tid fremover og da er det best at alt er i orden, slik som service, deler og kompetanse.

Beste varmepumpe for deg

Har du svaret på disse punktene under blir det enklere for deg å finne den varmepumpen som passer for deg og dine behov. Hvilken varmepumpe som er best for deg, avhenger av følgende faktorer:

  • Klimasone – Hvor kaldt er det der du bor?
  • Boligstørrelse – Hvor kraftig varmepumpe trenger du?
  • Ytelse – Ønsker du den med best ytelse, eller å gjøre et kompromiss på ytelse versus pris?
  • Modell – Ønsker du veggmodell eller gulvmodell?

Best i test

Man kan også ta utgangspunkt i tester av varmepumper når man skal velge. Varmepumpene som kommer best ut i testene fra 2017 er:

  •         Panasonic HE9PKE (Flagskip)
  •         Mitsubishi Electric Kirgamine Hara 6,6 (FH35)
  •         General Vinterkongen 14/ASHG14LMCB
  •         Daikin Synergi 35
  •         General Design 14/ASHG14LTCB
  •         General Design 12/ASHG12LTCB
  •         Panasonic VE12/Heatcharge
  •         Panasonic VE9/Heatcharge

Pris på varmepumpe

Er du en av de som vurderer å investere i en varmepumpe? Samarbeidspartneren vår, Tjenestetorget, gjør prosessen enklere for deg, slik at du slipper å bruke energi på å kontakte ulike leverandører.

  1. Fyll ut ett skjema
  2. Velg hvilke leverandører du ønsker tilbud fra
  3. Du blir deretter kontaktet med gode tilbud
  4. Sammenlign tilbudene og velg enkelt det beste tilbudet

[kkstarratings]