Varmepumpe som varmekilde

Det er stadig noen som vurderer å skaffe seg varmepumpe, men vet de egentlig hva de trenger? Varmepumpe kan være en god løsning for mange, men vær klar over at det finnes mange valg og løsninger.

Varmepumpe

luft-varmepumpeDet finnes mange ulike varmepumper. Disse fungerer på hver sin måte og finnes i ulike prisklasser. Flere og flere i Norge investerer i en varmepumpe, ofte fordi de ønsker et bedre inneklima – både om sommeren og på vinteren.

Varmepumper er unike nettopp fordi de kan brukes både til oppvarming og til nedkjøling. Før du går til innkjøp av en varmepumpe, kan det være lurt å finne ut av hva som er hovedgrunnen til at du vil gjøre dette kjøpet.

Så hva er grunnen?

Du finner den beste varmepumpen ved å finne ut av hvorfor akkurat du ønsker deg en varmepumpe. Det kan være mange ulike grunner til dette. Noen synes det aller viktigste er å ha en slags aircondition om sommeren, slik at de er sikret at leiligheten eller huset holder seg kjølig og behagelig – selv når sola står hardt på rutene.

Så er det mange som synes dette med nedkjølings-funksjonen kun er et pluss, de er mye mer opptatt av å ha en god varmekilde. Det er definitivt ikke så rart at vi som bor i Norge ønsker oss gode muligheter til å varme opp boligen, og da blir varmepumpe et naturlig valg for mange.

Varmekilde

Dersom du skal kjøpe varmepumpe og har mest fokus på god oppvarming av huset, må du også sette deg inn i dette med varmepumpens varmekilder. Her finnes det flere muligheter – og en del krav.

Bergvarme

Dersom valget faller på bergvarme dreier det seg som regel om en væske-vann varmepumpe. Bergvarme er solenergi som er lagret i fjell, sjøbunn eller under en gressplen. Det må altså tas en vurdering på omgivelsene rundt deg og hva som da vil passe best på bakgrunn av disse omgivelsene/mulighetene.

Sjøvann

De fleste vet selvsagt hva sjøvann er, men ikke alle er klar over at også dette kan brukes som en varmekilde for varmepumpen din. I Norge er vi heldige og har mye kyst, og langs denne kysten finnes sjøvann med høye temperaturer. Det er selvfølgelig ikke alle som kan bruke dette som en kilde til varmepumpen – det kommer helt an på hvor og hvordan du bor.

Jordvarme

Dersom man bruker jordvarme som varmekilde utnyttes varmeenergien som ligger i det øvre jordlaget om sommeren. Velger man jordvarme, en jordvarmepumpe, er det snakk om vann-vann varmepumpe – denne henter solenergi som er lagret i jorden. Kilden har en stabil temperatur.

Ferskvann og elvevann

Det virker kanskje merkelig å skulle bruke ferskvann eller elvevann som varmekilde, men det er altså mulig. Dette er nok ikke en av de mest populære metodene, men i noen tilfeller kan det være lurt. Dette avhenger av hvor du bor og hva slags muligheter akkurat du har. Det er viktig å vite om de ulike alternativene.

Grunnvann

Grunnvann sies å være en svært god varmekilde for varmepumper, likevel er det viktig at vannkvaliteten blir undersøkt før man bestemmer seg for å gå for grunnvann som metode. Dette for å unngå overraskelser. En fordel med grunnvann er at det som regel er såpass kaldt at det også kan brukes direkte til kjøling – altså når varmepumpen skal brukes som aircondition.

Ventilasjonsluft

Nå begynner det kanskje å bli vanskelig for noen, men heldigvis er det ikke mange alternativer igjen – du er snart i mål med å ha lest deg opp om varmekilder. I ventilasjonsanlegg finnes det en såkalt avtrekksluft, denne skal holde en jevn og høy temperatur mens det er kaldt (i fyringssesongen). Dette gjør at den også kan brukes som en varmekilde for varmepumper. Da dreier det seg i hovedsak om en luftbasert varmepumpe. Ofte blir varmepumpene som bruker ventilasjonsluft kalt for avtrekksvarmepumper.

Spillvarme

Ikke hørt om spillvarme før sier du? Da er det på tide å få med seg litt om akkurat det. Mange velger å bruke spillvarme fra industri som en varmekilde for varmepumpe, det er en svært god løsning.

Spillvarme er varme i luften som er til overs etter at fabrikker og industrier har brukt oppvarmingen til nødvendige prosesser – for eksempel når ulike produkter lages. Derfor er det veldig mange som setter pris på at varmen som ikke brukes til noe, får et nytt liv, eller ny mening, ved å bli brukt som varmekilde til varmepumper.

Avløpsvann

Du kan også velge å utnytte avløpsvann som varmekilde når du skal velge varmepumpe. Her må man være klar over at urenset avløpsvann krever en del spesielle løsninger og noen gode rutiner.

Hva skal du velge?

Etter å ha lest seg gjennom disse ulike valgene er det ikke sikkert man føler seg noe nærmere svaret og målet. Det kan faktisk være ganske vanskelig å skulle ta et slik valg. Heldigvis trenger du ikke ta dette valget alene.

Det viktigste er at du har forstått hva slags muligheter og løsninger som finnes, deretter kan du ta kontakt med ulike leverandører. Der møter du fagpersoner som vet hva de snakker om og som gjerne hjelper deg til å finne en god løsning.

Leverandørene du snakker med kommer helt sikkert til å stille deg noen spørsmål om din bosituasjon, dette for å finne ut av hva som er alternativene for akkurat deg. Da er dere enda nærmere den perfekte varmepumpen for ditt hjem. Det kan også hende at leverandørene ønsker en befaring, dette er bra både for leverandøren og for deg.

Pris på varmepumper

Nå har du skjønt at det finnes ganske mange ulike varmepumper, og at det innenfor disse kategoriene også finnes mange forskjellige løsninger. Det vil si at det er stor variasjon også når det kommer til pris.

Det beste du kan gjøre er å ta kontakt med ulike leverandører og be om konkrete priser på det de mener er beste løsning for deg – basert på dine behov. Når du har ulike tilbud og priser foran deg, er det mye enklere å finne det som er både billigst og best. Da unngår du å betale for mye! Med andre ord: Det er ingen vits å gjette seg til en cirka pris, få tak i konkrete tilbud.

Finn beste varmepumpe med kun 3 enkle steg!

l

1. Fyll ut skjema nedenfor

Du fyller kun ut ett skjema – som sendes til flere selskaper.  Vi gjør den tidkrevende jobben for deg!

2. Finn lokale leverandører

Velg opp til fem selskaper du ønsker tilbud fra. Vi har samlet de trygge og beste selskapene på ett sted.

3. Få beste tilbud

Selskapene vet at de konkurrerer om deg som kunde – og strekker seg langt for å gi deg gode tilbud.

Tar ca. 2 minutter

Det tar kun to minutter å fylle ut skjema.

w

Helt uforpliktende

Å få tilbud er gratis og uforpliktende.

i

Få opptil 4 tilbud

Få tilbud av leverandørene

Sammenlign varmepumpe fra disse merkene