Varmepumpens virkemåte

Dersom du vurderer å skaffe deg en varmepumpe har du helt sikkert mange spørsmål. Mange lurer på hvordan en varmepumpe egentlig fungerer – det får du svar på her.

Hva er varmepumpe

Det er ikke sikkert alle har fått med seg hva en varmepumpe egentlig er. For å ta det veldig enkelt: Det er et apparat som hjelper oss med å få det varmere inne. Den kan også hjelpe oss med å få det kaldere. Det som er spesielt genialt med varmepumper er at disse utnytter energi som allerede finnes gratis.

Varmepumper

varmepumper-best-testDe siste årene har utrolig mange mennesker sett verdien i det å ha varmepumpe. I tillegg til at det er miljøvennlig, har man også muligheten til å spare mye penger når det kommer til strøm.

Ikke bare sparer man penger, men man får også et svært så behagelig inneklima. Det er en luksus mange ønsker seg – og det med god grunn. For hvem er det vel egentlig som liker å fryse? Eller føle at varmen tar helt knekken på energinivået om sommeren? Så godt som ingen. Altså blir varmepumper en god løsning på dette problemet.

Varmepumpens virkemåte

Selv om de fleste av oss har forstått at varmepumper passer på at boligen holder ønsket temperatur, er det få av oss som faktisk har satt oss inn i hvordan varmepumpen fungerer.

Det er utrolig nok mulig å flytte varme fra en nokså kald omgivelse – altså utenfra – og føre varmen inn. Det er slik en varmepumpe fungerer, det er dette den gjør.

Så finnes det selvfølgelig ulike modeller som fungerer på litt ulike måter. Du har sikkert hørt om luft til luft varmepumpe? Dette er en veldig vanlig varmepumpe, men det finnes også andre typer.

Hovedpoenget med en varmepumpe er selvfølgelig at den skal varme opp huset, det er et stort pluss at den også kan kjøle ned boligen om sommeren. Varmepumper benytter seg av en fantastisk og utrolig teknologi, som gjør det mulig å hente energi. Hva slags kilde man benytter seg av, er opp til den som skal ha varmepumpen. Det kommer selvfølgelig også litt an på bosituasjonen.

Hvordan fungerer en varmepumpe

Dette er et spørsmål som mange stiller seg, og det er forståelig. Skal man først gå til innkjøp av en varmepumpe, vil man gjerne vite hvordan den fungerer. Under får du et lite innblikk i hvordan de ulike typene fungerer.

Luft til luft

Luft til luft-varmepumpen er trolig den vanligste typen her i Norge. Dette er en varmepumpe som henter varme fra luften ute og fører denne inn til boligen din, slik at det blir en behagelig temperatur inne.

Luft til vann

En luft til vann-varmepumpe henter også varmen sin fra luften ute, denne varmen brukes til å varme opp vann. 

Væske til vann

Denne varmepumpen blir også ofte kalt for bergvarmepumpe, jordvarmepumpe eller sjøvarmepumpe. Den fungerer ved at den bruker energi som er lagret i fjell, jord eller sjø. Denne energien brukes til å varme opp vann.

Avtrekksvarmepumpe

Du kan også velge en avtrekkvarmepumpe, denne kalles også ventilasjonsvarmepumpe. Avtrekksvarmepumpen fungerer ved at den henter varme fra ventilasjonsluft. Så gjenbrukes denne til romoppvarming og til varmtvann.

Valg av virkemåte

Dersom du har bestemt deg for å skaffe deg en varmepumpe, må du også velge det faktiske apparatet. Da kan det være greit å vite litt om de ulike virkemåtene, altså hvordan det kan fungere i praksis – da blir det lettere å ta det endelige valget. Hva slags virkemåte du går for kommer ofte an på bosituasjonen din og eventuelt hva slags behov du har.

 Hvis du fremdeles er usikker, finnes det mange fagpersoner der ute som mer enn gjerne hjelper deg videre. De sitter på mye bra informasjon og kunnskap. Det er dumt å velge varmepumpe i blinde – dette er et viktig kjøp. Husk på at du mest sannsynlig skal ha denne varmepumpen i veldig mange år.

Ulike priser

Nå som du har skjønt at det finnes ulike virkemåter og ulike modeller, skjønner du helt sikkert også at prisene varierer veldig. Derfor er det vanskelig å gi noe godt svar på hvor mye det kommer til å koste. Prisene er ulike.

Det finnes også noen støtteordninger. Disse burde du sjekke ut før du kjøper. Gå gjerne til www.enova.no for å få mer informasjon om støtten du kan få.

Dersom du ønsker konkrete priser å forholde deg til, er det beste du kan gjøre å ta kontakt med leverandørene og be om tilbud. Hvis du har valgt hva slags varmepumpe du skal ha, bør de kunne gi deg uforpliktende tilbud.

Hvis du får flere tilbud fra ulike leverandører betyr dette at du har muligheten til å sammenligne. Du kan finne ut hvilket tilbud som er best og gå for det billigste alternativet. På den måten har du spart penger. Det er dumt å betale mer enn det som er nødvendig for å få seg en varmepumpe, ta derfor kontakt med leverandørene og skaff deg uforpliktende tilbud!

En investering du blir fornøyd med

De aller fleste som skaffer seg en varmepumpe blir utrolig fornøyde med dette valget. Det er på mange måter en veldig god investering, og dette er uavhengig av hva slags virkemåte som blir valgt.

Hvor stor og god investeringen blir er selvfølgelig noe som kan variere, men du er uansett garantert å merke det på strømregningene dine.

Dessuten er det også en god investering for trivselen. Med et godt inneklima er det mye lettere å få gjort det man skal, komme seg opp om morgenen og man får det generelt mye bedre. Det er godt å vite at man alltid kan være varm og god, og at man om sommeren unngår en ubehagelig varme.

Ikke vent

Vi mennesker har en tendens til å utsette ting som koster penger og ting vi ikke synes er spesielt gøy. Derfor er det fort gjort å finne ut at varmepumpe er et godt valg og en lur investering, men likevel la det falle bort. Vårt råd er at du ikke venter – ikke utsett kjøpet. Du får mye mer igjen for investeringen hvis du har varmepumpen din lenge!

Finn beste varmepumpe med kun 3 enkle steg!

l

1. Fyll ut skjema nedenfor

Du fyller kun ut ett skjema – som sendes til flere selskaper.  Vi gjør den tidkrevende jobben for deg!

2. Finn lokale leverandører

Velg opp til fem selskaper du ønsker tilbud fra. Vi har samlet de trygge og beste selskapene på ett sted.

3. Få beste tilbud

Selskapene vet at de konkurrerer om deg som kunde – og strekker seg langt for å gi deg gode tilbud.

Tar ca. 2 minutter

Det tar kun to minutter å fylle ut skjema.

w

Helt uforpliktende

Å få tilbud er gratis og uforpliktende.

i

Få opptil 4 tilbud

Få tilbud av leverandørene

Sammenlign varmepumpe fra disse merkene