Hvordan fungerer en varmepumpe

Les artikkel og få beste tilbud på varmepumpe

Finn beste varmepumpe med kun 3 enkle steg!

l

1. Fyll ut skjema nedenfor

Du fyller kun ut ett skjema – som sendes til flere selskaper.  Vi gjør den tidkrevende jobben for deg!

2. Finn lokale leverandører

Velg opp til fem selskaper du ønsker tilbud fra. Vi har samlet de trygge og beste selskapene på ett sted.

3. Få beste tilbud

Selskapene vet at de konkurrerer om deg som kunde – og strekker seg langt for å gi deg gode tilbud.

Tar ca. 2 minutter

Det tar kun to minutter å fylle ut skjema.

w

Helt uforpliktende

Å få tilbud er gratis og uforpliktende.

i

Få opptil 4 tilbud

Få tilbud av leverandørene

Sammenlign varmepumpe fra disse merkene

Hvordan fungerer en varmepumpe

 Vurderer du å skaffe deg varmepumpe? Du er kanskje ikke helt sikker på hvordan disse fungerer? Da burde du fortsette å lese.

Hvordan fungerer en varmepumpe

Det kommer stadig flere varmepumper på markedet og for mange kan det virke som en jungel. Det har blitt vanskeligere å finne frem til varmepumpen man skal ende opp med å kjøpe. Det finnes også en del ulike virkemåter, og dette kan skape ytterligere forvirringer hos oss forbrukere. Mange vil gjerne vite hvordan en varmepumpe faktisk fungerer før de går til innkjøp av produktet.

Kort fortalt fungerer en varmepumpe ved at den henter energi fra ett sted og bringer det videre til ønsket sted – altså boligen din. En varmepumpe kan for eksempel hente kald luft fra utsiden, og gjøre om dette til varm luft som slippes inn i i huset/leiligheten din.

Hva er en varmepumpe

En varmepumpe har fått flere bruksområder. I tillegg til å passe på at temperaturen er høy nok selv om det er kaldt ute, vil en varmepumpe også kunne brukes som et AC-anlegg. Mange setter pris på at de får kjøpt både oppvarming og nedkjøling i ett.

Det som er det mest geniale med en varmepumpe er at den bruker energi som finnes gratis. Det kan være jord, berg, luft eller sjø. Det er verdt å merke seg at ulike varmepumper har ulik effekt.

Hvordan virker en varmepumpe

Noe som er helt topp for alle oss som vurderer å skaffe oss en varmepumpe er at dette markedet stadig utvikles. Det betyr at varmepumpene blir bedre, lekrere (designet blir stadig finere) og vi får flere valgmuligheter.

En av de nye funksjonene til en del varmepumper er at de kan styres ved hjelp av telefonen din, nettbrettet ditt eller datamaskinen din. Ved hjelp av en ekstradel og WiFi får man med mange modeller muligheten til å passe på at det er varmt når man kommer hjem. Denne funksjonen gjør også at man får bedre oversikt og man har muligheten til å passe på at alt er som det skal, selv om man ikke er hjemme.

En varmepumpe har som regel en utedel og en innedel. Det er da utedelen som henter luft utenfra, og denne delen står utenpå huset ditt ved et passelig sted. Så har du en innedel som enten er festet på veggen din (veggmodell) eller som står på gulvet ditt (gulvmodell). Ofte har du en liten fjernkontroll hvor du kan stille inn ønsket temperatur.

Det kan også hende at du velger en varmepumpe som fungerer ved at den varmer opp vannet ditt istedenfor. Mange ender opp med en slik løsning.

Ulike typer varmepumper

Det finnes en del ulike typer og det kan være lurt å starte med å bestemme seg for hva slags virkemåte man skal gå for. Her får du vite litt mer om hver type.

Det er for øvrig også viktig å merke seg at de ulike typene kan kombineres med solenergi. Dette er noe man kan spare penger på. Hvis du vurderer å gå for en slik løsning, må du være sikker på installatøren du velger har mulighet til å ordne dette for deg. Spør derfor leverandøren om råd og tips rundt dette, og forhør deg om hva de kan levere og eventuelt hva de ikke kan levere. Det er aldri dumt å forhøre seg med flere ulike leverandører til samme tid.

Luft til luft-varmepumpe

Dette er nok helt klart den vanligste varmepumpen. Det er denne som henter uteluft og bringer varmer inn til deg. Dette er stort sett et godt valg for de som bor i leilighet, enebolig, tomannsbolig eller rekkehus.

Luft til vann-varmepumpe

En luft til vann-varmepumpe fungerer ved at den henter energi utenfra og bruker dette til å varme opp vannet ditt. Det kan være tappevann, vannbåren gulvvarme eller radiatorer. Dette kan være et veldig lurt valg av varmepumpe for de som skal bygge ny bolig eller for de som allerede har et vannbåren varmesystem fra før av.

Væske til vann-varmepumpe

Det er nok helt klart de to førstnevnte pumpene som blir valgt mest, men det finnes andre valg. Det kan være lurt å være klar over alle disse valgene, i tilfelle boligen din eller området du bor i kan ha bedre utbytte av en annen varmepumpe.

En varmepumpe av typen væske til vann henter energien fra sjøvann, grunnvann, jord eller fjell. Så overføres denne energien til varme i tappevann, vannbåren gullvarme eller radiatorer – dette er likt som med luft til vann-pumpen. Derfor er også denne varmepumpen en godt valg for de som skal bygge ny bolig eller allerede har et system med vannbåren varme fra før av. Denne pumpen gir god effekt og varmer opp vannet ditt hele året.

Avtrekksvarmepumpe

En avtrekksvarmepumper fungerer ved at den gjenvinner energi fra brukt luft i boligen din. Den kan så brukes til å varme opp både rom og vann. Dette er en type varmepumpe som har veldig god effekt og høy energisparing. Få med ny bolig velger nok å gå for denne løsningen, men det kan være et godt valg for de med en eksisterende bolig hvor behovet er litt annerledes. De som velger å gå for denne løsningen har ofte allerede en annen form for avtrekksventilasjon i huset sitt, slik at det blir en slags forlengelse/forbedring av samme system.

Varmepumpens funksjon

En varmepumpe består av en fordamper, en kompressor, en kondensator og en ventil. Disse fire elementene jobber sammen for å passe på at inneklimaet blir optimalt for alle de som har en varmepumpe i hus.

De fleste kjøper en varmepumpe for å sikre seg et godt inneklima. Det betyr at de vil være trygge på at de kan få det varmt nok inne, selv om minusgradene herjer utenfor. Det betyr også at de vil ha det godt og svalt mens solen varmer opp ute.

Et annet aspekt er at varmepumpen kan gjøre at du reduserer strømkostnader. Dette er en fordel mange setter pris på.

Uansett hva som er hovedgrunnen din til å kjøpe varmepumpe, er det helt klart at funksjonen handler om å skape godt inneklima og gode temperaturer. Plutselig slipper du å finne frem alle disse små og mellomstore vifteovnene – skaff deg en varmepumpe, det er lurt.

Nyttige artikler om varmepumper

Enova tilskudd: Dette må du vite

Enova tilskudd: Dette må du vite Det er mange som har spørsmål om Enova-tilskudd. Har du planer om å skaffe deg en varmepumpe burde du lese deg opp på dette. Her gir vi deg relevant og viktig informasjon.  Få tilbud på varmepumpe fra flere selskap med ett skjema...

Varmepumpe som oppvarming

Varmepumpe som oppvarming Synes du ofte det blir kaldt om vinteren? Hjelper det ikke med alle ovnene du har? Er strømregningene dine for høye? Da kan det hende du skal vurdere en varmepumpe som oppvarming. Du er ikke alene om å kjenne...

Derfor ønsker mange seg vannbåren gulvvarme

Derfor ønsker mange seg vannbåren gulvvarme Har du vannbåren gulvvarme hjemme? Da er du heldig. Mange ønsker seg vannbåren gulvvarme, og det kan være en stor fordel å ha dette hvis du skal kjøpe deg varmepumpe. I denne artikkelen får du...

Derfor bør du velge energibrønn

Derfor bør du velge energibrønn Funnet ut at tiden er inne for å gå til innkjøp av varmepumpe? Dette innlegget forteller deg hvorfor du burde velge energibrønn Varmepumpe Selv om varmepumpe er en fantastisk investering, betyr det også at...

Skal du velge gulvmodell eller veggmodell

Skal du velge gulvmodell eller veggmodell Det er på tide å gjøre seg klar for vinteren – mange velger varmepumpe som årets løsning på kulden. Bestemt deg for å kjøpe varmepumpe? Da er det fremdeles noen valg som må tas. Mange synes det...

Varmepumpe som varmekilde

Varmepumpe som varmekilde Det er stadig noen som vurderer å skaffe seg varmepumpe, men vet de egentlig hva de trenger? Varmepumpe kan være en god løsning for mange, men vær klar over at det finnes mange valg og løsninger. Varmepumpe Det...